Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter

Kreativiteten kjenner ingen grenser - selv ikke i GarageBand

«Jeg har lekt med rytmer siden jeg var en liten gutt. Noen ganger tenker jeg på hva jeg kunne ha fått til hvis jeg hadde hatt en sånn en allerede den gangen», forteller Jon Petter Helgesen-Etnestad og peker på iPad-en sin.

Vi møter ham i skogen rett ved huset hans i utkanten av Oslo. Han har med seg sin trofaste følgesvenn, iPad-en hans. Den har alle verktøyene han trenger når han jobber med sitt nåværende prosjekt.

«Jeg har faktisk bygget et studio på loftet hjemme. Men jeg har sjeldent brukt det, ettersom jeg har begynt å lage musikk på iPaden. Med denne her er jeg i stand til gjøre alt jeg vil når jeg lager musikk.»

Musiker med iPad fanger lyd til musikk i skogen

Alt er tilgjengelig

Før han for syv år siden begynte at jobbe som musikklærer i folkeskolen, var han musikkprodusent og rapper i hiphop-gruppen Evig Poesi. Han har også både opptrådd og vært dommer i rap battle-ligaen SkeezTV.

«Etter å ha prøvd å leve ut drømmen om være rap-stjerne, begynte jeg å jobbe mer og mer med unge mennesker og ungdomskultur – og merket en stor trang til å inspirere til kreativitet hos andre», forteller Jon Petter.

Nå bruker han aktivt Apple iPad og GarageBand med sine elever, og han lærer dem alle stegene, fra en grunnleggende idé til en ferdig sang – komplett med musikkvideo.

«Nå er det enklere enn noen gang å være kreativ med musikk. At du mangler riktig utstyr holder ikke lenger som unnskyldning. På en iPad med installert GarageBand kan du ta opp vokaler, idéer, samples, korte melodier – det gjelder å skissere dine ideer og fortsette med å skape fra det utgangspunktet.»

Jon Petter forteller litt om alt utstyret han har i musikkstudioet sitt – noe av det er temmelig dyrt.

«Du kan ha alt som kan krype og gå av utstyr, men du trenger det ikke for å komme i gang med å lage musikk. Alt sammen er tilgjengelig her», understreker han og kikker på sin iPad.

 Musiker med iPad fanger lyd til musikk i skogen

Du kan sample musikk overalt

For tiden jobber Jon Petter og sjetteklassingene hans på et musikkprosjekt, hvor beatet ikke er så raskt, slik at det er enklere å følge.

Han viser hvordan han vanligvis hjelper dem på vei i den kreative prosessen ved å velge ut en rekke akkorder på forhånd som de kan bruke til å lage en melodi.

«Akkurat nå er beatet mekanisk, og det trengs å bli vekket til liv på en eller annen måte. Det er vanligvis på dette tidspunktet at jeg går ut i skogen for å lete etter lyder», beskriver Jon Petter, som allerede er på jakt etter grener, stein og andre ting som kan bidra med interessante lyder for opptak.

«Men når vi er i klasserommet, kan man ikke alltid bare dra til skogen. Du finner rytmer overalt, og det er både morsomt og givende å være kreativ med disse. Vi kan bruke søppelkasser, vegger, skrivebord, bøker, hverandre – vi klapper, beatbox-er og utforsker generelt alle lyder», forteller han.

Jon Petter har selv aldri blitt ordentlig god på verken gitar eller piano. I stedet har han valgt å bruke andre lydkilder enn tradisjonelle instrumenter.

«Du trenger ikke pianotimer for å komme i gang med GarageBand, men du kan mer eller mindre få pianotimer av GarageBand, hvis du har lyst.»

Det kjente ordtaket om at bare fantasien setter grenser, gjelder også for GarageBand ifølge den erfarne musikkprodusenten.

«GarageBand har i de siste årene utviklet seg slik at du stort sett kan gjøre hva du vil. For eksempel har Alchemy-synthesizeren utrolig mange muligheter. Du kan lage enkeltstående musikk ved hjelp av et enkelt trommeslag eller komplette og omfattende arrangementer med mange track-lag», sier Jon Petter.

«Med denne iPad-en har jeg stadig til gode å oppleve noen som helst begrensninger i forhold til software og hardware, når jeg skal lage noe.»

 Musiker med iPad fanger lyd til musikk i skogen

Lag musikk på farten

Hvor begynner du egentlig når du vil lage en sang fra bunnen?

«Jeg liker godt å begynne med å trampe», forteller Jon Petter og demonstrerer utsagnet med å trampe hardt i bakken.

«I hiphop foregår mange ting i de laveste notene i musikken. Du skal kunne merke bassen i magen, og det er derfor jeg ofte tar opp trampelyder.»

Jon Petter tar opp trampelydene mot bakken ved hjelp av den innebygde sampleren i GarageBand, og på iPad-en sin kan han raskt velge en han liker.

«Denne her fungerer virkelig godt. Beatet med trommeslag jeg har laget høres allerede bra ut, men det trenger noe mer for at lyden skal bli litt mer organisk.»

Kort tid etter har Jon Petter funnet en lang grein.

«La meg se om jeg kan finne en god lyd jeg kan bruke som en snare,» forteller han og plaserer iPad-en ved et tre før han slår greinen mot stammen.

«Det kan kanskje peake litt, kanskje ikke så overraskende,» lurer Jon Petter, før han kontrollerer sampelen på iPad-en sin:

«Det høres virkelig ut som et pistolskudd! Det er kult.»


Men hvordan kommer du i gang?

Hvis du allerede har en iPad eller en iPhone eller kanskje til og med en Mac, kan du laste ned GarageBand gratis. Men hva er det første du bør gjøre, når du åpner appen for første gang?

«For nybegynnere kan det være fristende og gøy å begynne å utforske Live Loops. Særlig for de yngste er det som å spille et spill. Personlig vil jeg råde folk til å gå direkte til instrumentene og så utforske derfra», sier Jon Petter.

«Med Garageband kan du i dag lage musikk og komponere med fokus på melodien fremfor tekniske aspekter. Det er ikke lett å lage gode låter, men du hemmes ikke lenger av ting, du kanskje ikke er interessert i å lære.»

Generelt er Jon Petters råd å «lære ved å prøve seg frem»:

«Det fins tusenvis av YouTube-tutorials som viser hvordan man kan bruke forskjellige funksjoner i GarageBand. Du kan lære en masse fra dem. Men du blir også nødt til å øve på ting, ofte ved å prøve deg frem. Du kan spille og lære samtidig!»