Bestill før 18. desember for å få julegavene i tide! Les mer her>> 

Sammenlign produkter Du kan sammenligne inntil 3 produkter
En kvinne lener seg mot en vegg, holder en smarttelefon i hånda

Slik ble smarttelefonen og boligen din smart

I dag kan alt fra inngangsdøren til kjøleskapet og lyspærene dine være smarte. Men smarttelefonen kom først.

“De mest avanserte mobilene kalles smarttelefoner...”

Steve Jobs, som står på scenen iført sort, høyhalset genser, tar en kunstpause.

“I hvert fall er det det de sier.”

Publikum ler. Året er 2007 og Jobs holder hovedtalen sin under Macworld-konferansen. Han fleiper med den mest avanserte mobilteknologien på markedet.

En glisende Jobs legger ut om fislete plastikk-knapper og håpløs internet-tilkobling før han leverer hovedbudskapet:

“Vi skal gjenoppfinne mobilen.”

For smarttelefonen er det ingen milepæler som kan måle seg mot avdukningen av den første iPhone-mobilen. Dette var øyeblikket der mobilen, i likhet med hjemmet, ble en høyst personlig gjenstand som erobret en stor plass i livet til millioner av mennesker.

Likevel feiret faktisk smarttelefonen sitt 15-årsjubileum det året Jobs annonserte den første iPhone-mobilen. Det hele begynte med IBM Simon i 1992, kun to år etter Internetts spede begynnelse.

En IBM Simon smarttelefon fra 1992: en sort fasttelefon-lignende smarttelefon med tofarget LCD-skjerm .

Epost og berøringsskjerm

Den ser kanskje ikke ut som mye å skryte av i dag, men IBM Simon var enestående for sin tid – en håndholdt, digitalt nettverk-drevet enhet. I hele sin eksistens hadde telefoner vært enheter med ett formål: å bære lyd fra en ende til den andre. Selv ikke tidlige mobiltelefoner, som var dumme klosser koblet til enda større dumme klosser, hadde endret det.

Men her var den. En flik av fremtiden.

Den ble først vist frem på teknologimessen COMDEX i Las Vegas og kunne skilte med en berøringsskjerm samt funksjoner som epost, kalender, notisbok, håndskrevne notater og til og med ordforslag ved bruk av tastaturet.

Hender som holder en PDA, en personlig digital assistent.

Alt vi tar for gitt i dag. En gang var det forut for sin tid.

I 1996 fikk Nokia nettilgang og et fullt tastatur inn i 9000-serien av mobiltelefoner. Samme året ble også den første Palm Pilot PDA-en lansert, en personlig digital assistent. Denne hadde en berøringsskjerm med tilhørende styluspenn og den gjenkjente håndskrift, noe som gjorde at brukerne kunne ta notater, organisere kontakter, lese dokumenter og spille spill.

Selv om PDA-en ikke var en mobiltelefon i den forstand, skulle dens lommevennlige dataoperativsystem bli en slags blåkopi for hvordan moderne smarttelefoner skulle fungere. p>

En haug med gamle smarttelefoner

“Et froskehoppsprodukt”

Selv om smarttelefoner utviklet seg i jevn takt og byttet ut monokrome skjermer med fargeskjermer, var de fremdeles knappebasert frem til godt inn på 2000-tallet.

På det tidspunktet var surfing på Internett for de fleste smarttelefoner en temmelig knirkete affære, noe Jobs også gjorde narr av, mens brukere av Nokias toppmodeller kunne observeres klønende med GPS-funksjonaliteten i deres Nokia N95.

Og dermed er vi tilbake i 2007, med iPhone og Jobs’ mål om å lage et “froskehoppsprodukt”. Apples strømlinjeformede og brukervennlige opplevelse, med fokus på apper og intuitive grensesnitt, passer definitivt til beskrivelsen. iPhone tar verden med storm. Den avgjørende faktoren ligger ikke i å være penere eller mer avansert (selv om den også er det), men at noen og enhver kan bruke den.

Hender som holder en smarttelefon

I årene som følger blir datateknologien seg stadig mer avansert, noe som baner vei for enda kraftigere smarttelefoner. Samtidig krymper datamaskiner til et punkt der knøttsmå prosessorer og sensorer kan inkluderes nesten over alt, slik at alle produkter kan gjøres smarte – inkludert hjemmet ditt.

Introduksjonen av smarthusteknologi har vært nesten smertefri, til tross for all kompleksiteten som underbygger det. Og selv om stemmestyrte produkter – slik som Google Home – er utrolige og tilbyr tilgjengelighet til nettjenester på en helt ny måte, gjør brukervennligheten og datakraften til moderne smarttelefoner at du allerede går rundt med en kraftig styringsenhet i lommen din for det smarte hjemmet.

Hender som holder en smarttelefon

Å automatisere belysningen din ved hjelp av produkter som Philips Hue, eller å bruke smarte termostater til å regulere innetemperaturen i ulike rom i løpet av dagen, kan enkelt gjøres ved hjelp av mobiltelefonen.

Kaffetrakteren kan startes med et knappetrykk fra senga, slik at kaffen er klar når du står opp. Å vise videoopptak på TV-en er bare en Chromecast unna. Å sjekke innholdet i kjøleskapet eller sjekke hvem som ringer på døra kan gjøres fra mobiltelefonen, uansett hvor du befinner deg.

Det har vært en 26 år lang reise for dette digitale økosystemets modning, men nå kan teknologien endelig gjøre livet enklere – og smartere.

Les mer om våre produkter: