Lær å røke mat på grillen
En smoker lar deg ta grillingen din til et helt nytt nivå, og du kan lære deg kunsten å røke mat på grillen. Røking gir en unik smaksopplevelse, samtidig som det er både enkelt og morsomt. Prøv deg på røkt svin, laks eller fugl - mulighetene er mange.
Røking for nybegynnere
Røking er enklere enn mange tror, og ved å følge noen enkle trinn er veien fra oppskriftsheftet til tallerkenen kortere enn fryktet. Etter å ha varmet opp grillen til ønsket temperatur plasserer du en håndfull røkeflis over brikettene, eller et tent brennerrør. Sett så på lokket og vent til det kommer hvit røyk. Det er viktig å huske på at røyken som kommer fra grillen skal være hvit under hele røkingen, da gul eller brun røyk kan gi maten en sterk bismak. Feil varme kan bidra til «dårlig» røyk. Prøv deg frem når det gjelder mengden røkflis og husk at det er bedre med for mye enn for lite.
Røking slik du ønsker
En røkeboks er et perfekt redskap når du røker på gass- eller kulegrill, da du enkelt kan fjerne den når du mener maten har fått nok røyk. Med røkboksen føres varmen fra grillen gjennom metallet, og røyken slippes ut gjennom hullene i lokket. Røkboksen er både enkel å fylle opp underveis, og asken samles i bunnen.
Ønsker du å tenke litt annerledes kan du for eksempel teste en røkeplanke. Skal du for eksempel tilberede fisk vil en planke fra sedertre være ypperlig, da den gir en middels sterk røksmak.
Røking på kullgrill
Røking på kullgrill er både raskt og enkelt. Legg en håndfull med røkflis på grillen samtidig som du legger på maten og legg på lokket, så er du i gang. Husk bare å holde toppventilen halvveis åpen og snu ventilen bort fra flisen. Om du ønsker å regulere varmen kan det lønne seg å fjerne eller tilføre briketter fremfor å åpne eller lukke ventiler.
Røking på gassgrill
Visste du at man også kan røke på gassgrill? Legg røkeflisen på grillristen over et brennerør på fullt bluss. Maten legger du på når røken har startet å utvikle seg, og avhengig av oppskriften skrur du enten av grillen helt eller senker varmen. Den nevnte røkboksen er også perfekt å bruke på gassgrill.
Noen siste tips på tampen
- Bland tresorter for å få utrolige resultater
- Røkeprosessen kan ta alt fra et par minutter til flere timer
- Trebitene bør være kuttet i flis eller i biter
Smokers, røking og tilbehør
Hvilken pizzaovn skal du velge?
Hvordan fungerer egentlig en pizzaovn, og hvilken type skal du velge? Les våre tips her.
Guide: Inspirasjon til utekjøkkenet
Vi har lange og lyse sommerkvelder her i nord, og vet å utnytte sesongen maksimalt. Og hva er da bedre enn å kunne både lage og spise mat utendørs? Her får du inspirasjon til hva du trenger til utekjøkkenet du drømmer om.